OP 19 FEBRUARI 2018 GAAT CEGO VAN START MET DE EERSTE MOOC BREED EVALUEREN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS!

Het onderwijslandschap verandert. Nog nooit was digitale communicatie zo belangrijk. Naast de klassieke informatieoverdracht, wordt er alsmaar meer gewerkt met verschillende vormen van leren, het zogenaamde blended learning. De leerpaden worden flexibeler en het belang van uitwisseling en teamwork is niet meer weg te denken.

CEGO biedt jou de eerste MOOC over breed evalueren in Vlaanderen. Je zal deze interactieve online course van 5 weken gratis kunnen volgen zodat je nieuwe kennis kan opdoen en uitwisselen met anderen in het onderwijslandschap. MOOCs zijn de ideale gelegenheid om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken en te leren. Je hoeft je niet eens te verplaatsen en je kan op eender welke locatie op eender welk tijdstip deelnemen. Deze nieuwe manier van leren opent een wereld aan mogelijkheden. Ontdek de voordelen van interactief, digitaal leren!

De MOOC is volzet. U kan niet meer registreren.

      INLOGGEN

Twijfel je nog? Lees dan zeker onderstaande informatie over het leren a.d.h.v. MOOCs. Wij kunnen alvast niet wachten om samen met jullie aan dit digitale avontuur te beginnen!


Wat is een MOOC?

MOOC staat voor Massive Open Online Course. Een MOOC is een online course waar iedereen aan kan deelnemen en waar samen geleerd kan worden over allerlei onderwerpen.
In 2008 lanceerden George Siemens & Stephen Downes de allereerste MOOC (over het connectivisme) waar 2.300 mensen zich voor aanmeldden. Door dit succes zijn er sinds die tijd steeds meer MOOCs ontwikkeld. Naast MOOCs ontwikkelen steeds meer organisaties tegenwoordig ook SPOCs. Een SPOC is een Small Private Online Course, die op kleinere schaal wordt uitgevoerd en waarbij de deelnemers vooraf bekend zijn.  Ook die bieden we op termijn aan bij Cego.


Waarom MOOCs?

 • De deelnemers worden uitgedaagd om met en van elkaar te leren en kennis te delen, ook wel social learning genoemd. Het toevoegen van gamification stimuleert lerenden om actief te participeren in een MOOC.
 • Een MOOC kan zorgen voor verbreding en verdieping van een bepaald thema. Steeds meer organisaties gebruiken MOOCs als blended leervorm, waarbij de MOOC gecombineerd wordt met in real-life bijeenkomsten.  Ook deze combinatie zal je in de toekomst terugvinden in ons Cego-aanbod.
 • Met een MOOC kan je tijd- en plaatsonafhankelijk leren.
 • In een MOOC is er focus op het actuele leermodel: ik leer het best wat ik nu nodig heb voor mijn werk.
 • In een MOOC ondervind je geen tijdverlies aan onderwerpen die je al beheerst.
 • In een MOOC staat de lerende centraal waardoor je alle noodzakelijke ondersteuning ontvangt van een facilitator/moderator.
 • In deze MOOC kan je een certificaat halen als bewijs van deelname.
 • Door het sociale aspect in een MOOC kan de lerende zijn professionele netwerk vergroten.
 • In een MOOC wordt de leerstof meestal aantrekkelijk en gevarieerd gepresenteerd.
 • In een MOOC kan allerlei content aangedragen worden door de deelnemers van de MOOC, ook wel user generated content genoemd.

 
Voor wie is deze MOOC?

Deze unieke MOOC is voor alle leerkrachten, directies en begeleiders in het secundair onderwijs die geïnteresseerd zijn in de specifieke elementen en mogelijkheden van breed evalueren. Deelname is geheel gratis!  Deze MOOC zal een tweede keer aangeboden worden in de loop van dit jaar, maar deelname is enkel nu gratis.


Wat heb ik aan deze MOOC?

In deze MOOC kom je alles te weten over het waarom en het hoe van breed evalueren.  Na het volgen van deze MOOC ben je in staat om zelf aan de slag te gaan met je leerlingen en weet je hoe je op een andere, meer effectieve en efficiënte manier kan evalueren. Zoals bij al onze vormingen, vertrekt Cego steeds vanuit wetenschappelijke inzichten. Ook in deze MOOC vertellen we je meer over de wetenschappelijke inzichten en het waarom van breed evalueren. Je leest en hoort hier meer over het ABC (Deci & Ryan), growth versus fixed mindset (Dweck), Hattie en Marzano.


Hoe gaan we te werk?

De MOOC heeft een doorlooptijd van 5 weken. In deze weken krijg je inzichten en tools aangeboden betreffende breed evalueren. Er zal inhoudelijke kennis aangereikt worden in de vorm van tekst en video. Bij elk leerobject worden er discussievragen gesteld. Over die discussievragen kun je via het online platform Curatr met elkaar in gesprek gaan om kennis en ervaring met elkaar te delen. Heel eenvoudig, online, vanaf jouw favoriete werkplek. De tijdsinvestering per week bedraagt, afhankelijk van jouw enthousiasme, 1 à 2 uur.


De thema’s per week

Welkomstcafé; Kennismaking met breed evalueren en deelnemers (vanaf 12 feb.)

 • Week 1 Evalueren doe je niet alleen: leerlingen betrekken bij het evalueren
 • Week 2 Van kennisREproductie naar kennisPROductie
 • Week 3 Accent op feedback
 • Week 4 Breed Kijken
 • Week 5 Kwaliteitseisen van het breed evalueren

Na afronding van de MOOC ontvang je een bewijs van deelname!


MOOC Moderators

Deze MOOC wordt gefaciliteerd door Mariet Vrancken en Sarah Currinckx.


Over het platform

We werken via de nieuwste versie van Curatr, wat betekent dat je als een van de eersten een aantal interessante nieuwe functionaliteiten mag uitproberen en ons mag vertellen wat je hiervan vindt. Nieuwe functionaliteiten in deze versie zijn onder andere een nieuwe user-interface (playlist-gedachte), integratie en een compleet verbeterd gebruikersprofiel.

 

Klanten login