#CEGOMOOCs

Digitaal (bij)leren in de 21e eeuw

Ontdek de voordelen van interactief, digitaal leren!

CEGO biedt nieuwe digitale cursussen aan voor onderwijs en kinderopvang. Laat je 12 weken lang onderdompelen in deze interactieve digitale nascholing. Leer tijd- en plaatsonafhankelijk: lees, bekijk, beluister vele leerobjecten waar en wanneer je wil! Dit alles onder deskundige begeleiding van 2 CEGO-moderatoren. Volg deze interactieve online cursus om nieuwe kennis op te doen en uit te wisselen met andere deelnemers uit het werkveld.

De online cursus wordt over 12 weken gespreid. Aan de hand van video's en feedback van onze moderatoren word je door de levels heen begeleid. Er zitten telkens een 2-tal weken tussen de verschillende levels, waarin je zelf kan bepalen wanneer je dit level wil bekijken en beluisteren.


Geplande online Cursussen:

Strat: 4 februari
Van straffen en belonen naar afgestemd opvoeden

Vaak stellen we voorwaarden tijdens het opvoeden van jonge kinderen - "Als je flink plast op het potje, krijg je en mooie sticker van mij" of "Als je je bord leeg eet, krijg je een dessert". We gebruiken deze technieken om gewenst gedrag te laten toenemen en het ongewenst gedrag te reduceren. In deze MOOC gaan we dieper in op de effecten en valkuilen van straffen en belonen. We dagen je uit om meer in te zetten op afgestemd opvoeden en geven je inspiratie bij het omgaan met gewenst en ongewenst gedrag zonder de verbinding te verliezen met het kind.

Start: 3 maart
Betrokken leiderschap: zet je team in beweging vanuit verbinding en vertrouwen

Als leidinggevende wil je dat iedereen de dingen goed doet én de goede dingen doet. Daarbij is het belangrijk zorg te dragen voor je team én voor jezelf. In deze MOOC reiken we handvatten aan om je leiderschap vanuit betrokkenheid in te vullen. Een betrokken leidinggevende is iemand die oog heeft voor de beleving, autonomie en groeikracht van medewerkers. Aan de hand van verschillende praktijkverhalen, inspirerende artikels en filmpjes, en uitdagende oefeningen helpen we je op weg om een betrokken leider te zijn.

Als deelnemer van deze MOOC word je niet alleen online ondersteund via de CEGO-moderatoren en de andere deelnemers, we organiseren ook een bijeenkomst waar we samen verder inzoomen of verdiepen in de materie die je terugvindt in de MOOC.


 


Wil je meer weten? Lees dan zeker onderstaande informatie over het leren a.d.h.v. MOOCs. Wij kunnen alvast niet wachten om samen met jullie aan dit digitale avontuur te beginnen!


Wat is een MOOC?

MOOC staat voor Massive Open Online Course. Een MOOC is een online course waar iedereen aan kan deelnemen en waar samen geleerd kan worden over allerlei onderwerpen.
Naast MOOCs ontwikkelen steeds meer organisaties tegenwoordig ook SPOCs. Een SPOC is een Small Private Online Course, die op kleinere schaal wordt uitgevoerd en waarbij de deelnemers vooraf bekend zijn. Ook die bieden we aan bij Cego.


Waarom MOOCs?

  • De deelnemers worden uitgedaagd om met en van elkaar te leren en kennis te delen, ook wel social learning genoemd. Het toevoegen van gamification stimuleert lerenden om actief te participeren in een MOOC.
  • Een MOOC kan zorgen voor verbreding en verdieping van een bepaald thema. Steeds meer organisaties gebruiken MOOCs als blended leervorm, waarbij de MOOC gecombineerd wordt met in real-life bijeenkomsten.  Ook deze combinatie zal je in de toekomst terugvinden in ons Cego-aanbod.
  • Met een MOOC kan je tijd- en plaatsonafhankelijk leren.
  • In een MOOC is er focus op het actuele leermodel: ik leer het best wat ik nu nodig heb voor mijn werk.
  • In een MOOC ondervind je geen tijdverlies aan onderwerpen die je al beheerst.
  • In een MOOC staat de lerende centraal waardoor je alle noodzakelijke ondersteuning ontvangt van een facilitator/moderator.
  • In onze MOOC kan je een certificaat halen als bewijs van deelname.
  • Door het sociale aspect in een MOOC kan de lerende zijn professionele netwerk vergroten.
  • In een MOOC wordt de leerstof meestal aantrekkelijk en gevarieerd gepresenteerd.
  • In een MOOC kan allerlei content aangedragen worden door de deelnemers van de MOOC, ook wel user generated content genoemd.

 
Voor wie zijn MOOCs en SPOCs?

Een MOOC of SPOC is voor alle verzorgende, leerkrachten, directies en begeleiders in de kinderopvang en in het onderwijs die geïnteresseerd zijn in de specifieke elementen en mogelijkheden van breed evalueren of differentiëren (of andere thema's). 

Wat heb ik aan een MOOC?

In een MOOC kom je alles te weten over het waarom en het hoe van belangrijke onderwijsthema's.  Na het volgen van dergelijke MOOC ben je in staat om zelf aan de slag te gaan met je leerlingen of cursisten en weet je hoe je op een andere, meer effectieve en efficiënte manier kan evalueren, differentiëren, .... Zoals bij al onze vormingen, vertrekt Cego steeds vanuit wetenschappelijke inzichten. Ook in onze MOOCs vertellen we je meer over de wetenschappelijke inzichten. Je leest en hoort meer over het ABC (Deci & Ryan), growth versus fixed mindset (Dweck), Hattie en Marzano.


Hoe gaan we te werk?

Een MOOC heeft een doorlooptijd van 12 weken. Volg je met jouw onderwijsinstelling een SPOC, dan hangt de doorlooptijd af van de afspraken die gemaakt zijn in jullie school of centrum. In deze weken krijg je inzichten en tools aangeboden betreffende het thema dat aan bod komt. Er zal inhoudelijke kennis aangereikt worden in de vorm van tekst en video. Bij elk leerobject worden er discussievragen gesteld. Over die discussievragen kun je via het online platform Curatr met elkaar in gesprek gaan om kennis en ervaring met elkaar te delen. Heel eenvoudig, online, vanaf jouw favoriete werkplek. De tijdsinvestering per week bedraagt, afhankelijk van jouw enthousiasme, 1 à 2 uur.


MOOC Moderators

Elke MOOC of SPOC wordt gefaciliteerd en gemodereerd door twee CEGO medewerkers. 

 

 

Klanten login